Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Σμηνουργία

Πολλοί μελισσοκόμοι ερασιτέχνες και επαγγελματίες έχουν γράψει πολλά για τις σμηνουργίες , πως δηλαδή θα χειριστούμε τα μελίσσια ώστε να μην σμηνουργήσουν χρησιμοποιώντας διάφορες τεχνικές .
Όμως πάντα θα υπάρχει και κάτι καινούργιο από την συμπεριφορά των μελισσών που θα μας προβληματίζει και θα μας κάνει να σκεφτόμαστε τι πρέπει να κάνουμε, ή να βρούμε την αιτία της πολυποίκιλης συμπεριφοράς των μελισσών.
Επίκαιρα Παραδείγματα : Πριν από δέκα ημέρες πήραμε παραφιάδες από μελίσσια με επτά και οκτώ τελάρα γόνο. Συγκεκριμένα χωρίσαμε τα μελίσσια στη μέση και σε γόνους , τροφές , πληθυσμό γύρες.
Η περιοχή έχει έντονη ανθοφορία με γύρες και νέκταρ.
Μετά από επτά ημέρες την περασμένο Σάββατο σε επιθεώρηση διαπιστώσαμε ότι τα μελίσσια που είχαμε πάρει τις παραφυάδες τα οποία είχαν απ' όλα , γόνους τρία ή τέσσερα τελάρα, γύρες μέλια , χώρο να έχουν φτιάξει κελιά σμηνουργίας. Επίσης άλλα με 6-7 τελάρα γόνο και με πάτωμα να έχουν κάνει το ίδιο πράγμα.
Και το πιό περίεργο , μελίσσι με τρία και μισό τελάρα γόνο να έχει φτιάξει και αυτό κελιά σμηνουργίας.
Σε συζήτηση που είχα με τον ανηψιό μου το Γιώργο ,μελισσοκόμο επαγγελματία, μου είπε το ίδιο έχει αντιμετωπίσει και εκείνος στην ίδια περιοχή. Καί μάλιστα μερικές κυψέλες που είχε εκεί τις πήρε αλλά παρουσίασαν ορισμένα παρόλο την μεταφορά κελιά σμηνουργίας.
Η πρακτική που κάναμε ήταν να μεταφέρουμε τα όλα τα μελίσσια και όσα από αυτά είχαν κελιά σμηνουργίας τα σπάσαμε στη μέση και αφαιρέσαμε τις βασίλισσες.
Δηλαδή εδώ βλέπουμε ότι τα μελίσσια και χώρο είχαν και όλα τα κομφόρ θα λέγαμε .
Η σκέψη μας εκτός των άλλων πήγε μήπως η συγκεκριμένη περιοχή με την έντονη ανθονομή ( συνήθως στις δενδρονομες δεν υπάρχει έντονη σμηνουργία) υπάρχουν φυτά που προκαλούν σμηνουργίες. Είναι ένα ενδεχόμενο που το ψάχνουμε γιατί η σμηνουργία πέρσι - πρόπερσι μου έλεγε ο Γιώργος έφτανε το 95%.
Δεν μπορώ να σκεφτώ τώρα κάτι άλλο γιατί όλα αυτά που λέγαμε για χώρο στο μελίσσι για πατώματα και λοιπά εδώ δεν ίσχύουν.







15 σχόλια:

  1. Φώτη καλημέρα
    Πραγματικά πολύ χρήσιμες οι παρατηρήσεις σου!Πιστεύω ότι η μέλισσα σαν κοινωνία σκοπό έχει την διαιώνιση και την εξάπλωσή της. Βρίσκοντας λοιπόν πολύ νέκταρ και γύρη πιστεύει ότι είναι η "γη της επαγγελίας"και προσπαθεί να την κατακτήσει με όσο το δυνατόν περισσότερους αφεσμούς, πιστεύοντας ταυτόχρονα ότι ακόμα και λίγος πληθυσμός μπροστά στη αφθονία αυτή μπορεί να επιζήσει και να πολλαπλασιασθεί .Σπάνιο βέβαια φαινόμενο αλλά υπαρκτό όπως αποδεικνύεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φώτη θα διάβασες πιστεύω την ανάρτηση που έκανα.Εδώ ορισμένες χρονιές και από παρατήρησή μου όταν υπάρχει πληθώρα νομών με πολύ γύρη κυρίως αλλά και νέκταρ μαλακό καιρό όποια μάνα και να είναι θα την κοπανήση.Δεν πάς να της δώσεις χώρο και ότι θέλεις αυτή θα φύγει.Άλλα τα κελιά σμηνουργίας που είναι πολλά και στο κάτω μέρος της κυρήθρας και άλλα τα κελιά αντικατάστασης τουλάχιστον από όσα έχω δεί και από όσα έχουν γράψει διάφοροι επιστήμονες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σκέψου Φώτη να μή είχες «κόψει» και τις παραφυάδες,τί θα γινόταν;
    Ισως έπρεπε να το κάνεις μία εβδομάδα νωρίτερα.
    Αν ξεκινήσουν την διαδικασία σμηνουργίας δύσκολα τις αποτρέπεις.
    Η μεταφορά της Κυριακής εντάξει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φώτη
    γι'αυτόν και άλλους πολλούς,πολλούς ανεξήγητους λόγους είμαστε κολλημένοι με τη μέλισσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τώρα βλέπω τις αναρτήσεις σας ( Αυτές τις ημέρες τρέχουμε και δεν φτάνουμε στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία , θα σας εξηγήσω κάποια άλλη στιγμή)
    Κώστα πάντα πρέπει να προσπαθούμε να εξηγήσουμε ορισμένα πράγματα και η συλλογικότητα είναι ο καλύτερος τρόπος νομίζω. Οι γνώσεις πρέπει να μεταδίδονται και να αξιοποιείται οπωσδήποτε η έρευνα σαν βασικός παράγοντας των διαπιστώσεων και αποτελεσμάτων .
    Μάρκο έχω διαβάσει την ανάρτησή σου και έχεις νομίζω δίκιο σαυτά που λές σχετικά με τα κελιά σμηνουργίας γιατι έτσι ήταν
    Φώτη οι ημέρες ήταν πιεσμένες . Δηλαδή βάλαμε πατώματα όταν είχαν 4 - 4 και 1/2 τελάρα γόνο, σε μία εβδομάδα ο γόνος είχε φτάσει τα 7 και1/2 με 8 τελάρα και αμέσως την ίδια μέρα πήραμε τις παραφιάδες, δεν καθηστερήσαμε νομίζω ( ξέρεις ότι τα μελίσσια τα δουλεύουμε τα Σαββατοκύριακα λόγω απόστασης και άλλης απασχόλησης)
    Καλά πήγε η μεταφορά , εκείνος που τράβηξε και το μεγάλο ζόρι ήταν ο Οδυσσέας που έκανε το βράδυ το Σάββατο την πρώτη μεταφορά και μετά από 2 - το πολύ 3 ώρες λαγόϋπνο ξημερώματα έκλεισε και έφερε τα υπόλοιπα για να συνεχίσουμε έχοντάς τα κοντά για όλες τις κινήσεις όπως και έγινε.
    Φεύγοντας από εσένα πήγα και είχε αρχήσει να ξεφορτώνει. Φυσικά μετά πήγαμε στο γνωστό στέκι που ξέρεις και "φιλοσοφήσαμε" μάλλον να πούμε "αμπελοσοφήσαμε" τα πράγματα.
    Ανέστη είναι το καλύτερο "κόλημα"
    Να είστε όλοι καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φώτη, τελικά ό,τι και να κάνει ο μελισσοκόμος, η φύση αποδεικνύεται στο τέλος πως έχει τον τελευταίο λόγο.
    Υ.Γ.: Εύχομαι να' σαι καλά κι εσύ κι η οικογενειά σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γιώργο έχεις απόλυτο δίκιο.
    Μυρίσματα ,κυψέλες κλπ σε ετοιμότητα και "οτι βρέξει ας κατεβάσει"
    Υγεία να υπάρχει σε όλους μας και στις οικογένειές μας και έπονται όλα τα άλλα.
    Καλή συνέχεια σε όλους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλό Πάσχα κ καλή Ανάσταση με υγεία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Φώτη, καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Το Άγιο φως της Ανάστασης ας φωτίσει τις ψυχές και τις ζωές όλων μας,Χρόνια Πολλά Χριστός Ανέστη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Χρόνια πολλά Φώτη. Πολύ ενδιαφέροντα τα όσα γράφεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή