Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Έλεγχος

Πρώτος λεπτομερής έλεγχος μετά τα κρύα.  Το  Σάββατο - Κυριακή , ανοίξαμε τα μελίσσια για να δούμε την κατάστασή τους.  Είχαν τροφές  (είχαμε μεριμνήσει και εμείς γιαυτό.  Ο πληθυσμός καλός από  3 - έως 8 πλαίσια με γόνους ανάλογα της δυναμικότητα του μελισσιού,  πολλούς γόνους ημέρας .  Δεν είχαν αναπτυχθεί όσο θα θέλαμε αλλά ας μην ξεχνάμε τον καιρό.  Στην περιοχή είχε χιόνι και δεν τα άφησε να αναπτυχθούν  Πέρυσι τέτοιο καιρό είχαμε αρχίσει να παίρνουμε παραφυάδες, φέτος αυτό θα γίνει μετά από  10 - 15  ημέρες.   
Οι μέλισσες μαζεύανε γύρες και νέκταρ σε έντονο ρυθμό από τα λίγα λουλούδια της περιοχής και πιστεύω τώρα που ανθίζουν εκεί όλα της εποχής (είχαν και αυτά καθυστέρηση λόγω της παγωνιάς) να μπορέσουμε να πάρουμε παραφυάδες.
Βλέποντας και κάνοντας.  Όπως πάντα τα περισσότερα εξαρτώντα από τον καιρό τις ανθοφορίες και οπωσδήποτε από τους καλούς χειρισμούς.
Όμως  το βράδυ της Κυριακής μόλις είχαμε γυρίσει στην Αθήνα και με πήρε τηλέφωνο ο φίλος μου ο Νίκος ο Γεωπόνος ο οποίος έχει μελίσσια στην Άνω Βούλα και μου είπε ότι ένας γείτονάς στα μελισσοκομία μας (εγώ πηγαίνω τις παραφιάδες εκεί)  στην περιοχή είχε πάει στα μελίσσσια πριν μερικές μέρες και διαπίστωσε ότι του είχαν κλέψει πέντε μελίσσια. Και στα δικά του είχαν ανοίξει κυψέλη χωρίς όμως να του πάρουν μελίσσια. Στην 'ιδια περιοχή πέρυσι μου είχαν πάρει ένα από τα δύο σημάδια  (δυνατο μελίσσι) και το άλλο το είχα βρεί ανοιχτό  με ψόφιες τις μέλισσες (λόγω κρύου) Τώρα τι να πείς ; Εγώ λέω τίποτα αλλά αν τους πιάσης τότε τα έργα πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο. δεν βάζουν μυαλό με τίποτα , είτε είναι επαγγελματίες είτε είναι ερασιτέχνες την ίδια τακτική έχουν την κλεψιά.   Διάβασα και μια ανάρτηση του Φώτη ότι κλέψαν  και σε άλλους.  Μάλλον οι αλήτες επωφελήθηκαν της κακοκαιρίας για να μην τους δούν.




6 σχόλια:

  1. Καλημερα Φωτη,σε ποια περιοχη τα εχεις (νομο),τις παραφυαδες που κοβεις ποσα πλαισια,βασιλισσες εχεις,ή κανουν μονα τους,μετα οι παραφυαδες τι εξελιξη εχουν......μελι απο που μαζευεις? τα μητρικα....γραψε μου ο,τι μπορεις θελω να κανω συγκρισεις.

    ΥΓ για τα κλεφτρονια,πρεπει να τα κανουμε πουστρονια.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευάγγελε να σου πώ και εγώ όσα ρωτάς.
    Αφαιρώ την μάνα στο τελάρο τις ,ένα γόνο ψημένο και ένα γύρη-τροφή(αν υπάρχει0.Μαζί με 2 κεριά κτισμένα κάνω ένα πενταράκι.
    Η μητρική με όλο το υπόλοιπο (που είναι αρκετά δυνατό το αφίνω να κάνει βασσιλοκελιά.
    Σε 12 μέρες κοιτάω τί κελιά υπάρχουν.
    Ανάλογα πως είναι κατανεμημμένα παίρνω 1 τελάρο με κελί,1 η 2 από άλλες με γόνο και ένα γύρη.Βάζω και 2 κτισμένα και έτσι φιάχνω πενταράκια όσα μου επιτρέπουν τα βασσιλοκέλια.Αν σε ένα τελάρο έχει πολλά κόβω και κάποια και τα βάζω έτσι στην παραφυάδα που δημιουργώ.Αν τα ταίσεις καλά μπορεί τον Ιούλιο να πάρεις και μέλι,βέβαια αναλόγως και την χρονιά.Τα μητρικά έχουν πιό γρήγορη εξέλιξη.
    Αυτά στην Αττική και στην Μάνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φώτη άρχισε ο πόλεμος.
    Σε 10 μέρες και στις κρύες περιοχές θα έχει άνοιξη.
    Οπλο ,κράνος και φύγαμε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φωτη νασαι γερος και να σου πανε ολα καλυτερα απο την περσινη χρονια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όπως είπα και στον Ευάγγελο τηλεφωνικά χωρίζω το μελισσι στα δύο. Με αποτέλεσμα να έχω δυνατές παραφυάδες οι οποίες θα μου δώσουν μέλι καλώς εχόντων των πραγμάτων στις πρώτες ανθοφορίες του έλατου.Δεν τους βάζω έτοιμες βασίλισσες. Έχω πάρει τα υλικά για βασιλοτροφία , θα ασχοληθώ πειραματικά και θα δούμε
    Ευχαριστώ όλους για την προσφορά γνώσεων σχετικά με το θέμα
    Φώτη έτσι πιστεύω και εγώ όπως δείχνουν τα πράγμα , είδομεν
    Φόρη και για σένα εύχομαι τα καλύτερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φώτη
    όταν χρειαστείς βοήθεια,εδώ είμαι.
    Καλά μέλια να έχεις φίλε μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή