Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Σμηνουργία

Πολλοί μελισσοκόμοι ερασιτέχνες και επαγγελματίες έχουν γράψει πολλά για τις σμηνουργίες , πως δηλαδή θα χειριστούμε τα μελίσσια ώστε να μην σμηνουργήσουν χρησιμοποιώντας διάφορες τεχνικές .
Όμως πάντα θα υπάρχει και κάτι καινούργιο από την συμπεριφορά των μελισσών που θα μας προβληματίζει και θα μας κάνει να σκεφτόμαστε τι πρέπει να κάνουμε, ή να βρούμε την αιτία της πολυποίκιλης συμπεριφοράς των μελισσών.
Επίκαιρα Παραδείγματα : Πριν από δέκα ημέρες πήραμε παραφιάδες από μελίσσια με επτά και οκτώ τελάρα γόνο. Συγκεκριμένα χωρίσαμε τα μελίσσια στη μέση και σε γόνους , τροφές , πληθυσμό γύρες.
Η περιοχή έχει έντονη ανθοφορία με γύρες και νέκταρ.
Μετά από επτά ημέρες την περασμένο Σάββατο σε επιθεώρηση διαπιστώσαμε ότι τα μελίσσια που είχαμε πάρει τις παραφυάδες τα οποία είχαν απ' όλα , γόνους τρία ή τέσσερα τελάρα, γύρες μέλια , χώρο να έχουν φτιάξει κελιά σμηνουργίας. Επίσης άλλα με 6-7 τελάρα γόνο και με πάτωμα να έχουν κάνει το ίδιο πράγμα.
Και το πιό περίεργο , μελίσσι με τρία και μισό τελάρα γόνο να έχει φτιάξει και αυτό κελιά σμηνουργίας.
Σε συζήτηση που είχα με τον ανηψιό μου το Γιώργο ,μελισσοκόμο επαγγελματία, μου είπε το ίδιο έχει αντιμετωπίσει και εκείνος στην ίδια περιοχή. Καί μάλιστα μερικές κυψέλες που είχε εκεί τις πήρε αλλά παρουσίασαν ορισμένα παρόλο την μεταφορά κελιά σμηνουργίας.
Η πρακτική που κάναμε ήταν να μεταφέρουμε τα όλα τα μελίσσια και όσα από αυτά είχαν κελιά σμηνουργίας τα σπάσαμε στη μέση και αφαιρέσαμε τις βασίλισσες.
Δηλαδή εδώ βλέπουμε ότι τα μελίσσια και χώρο είχαν και όλα τα κομφόρ θα λέγαμε .
Η σκέψη μας εκτός των άλλων πήγε μήπως η συγκεκριμένη περιοχή με την έντονη ανθονομή ( συνήθως στις δενδρονομες δεν υπάρχει έντονη σμηνουργία) υπάρχουν φυτά που προκαλούν σμηνουργίες. Είναι ένα ενδεχόμενο που το ψάχνουμε γιατί η σμηνουργία πέρσι - πρόπερσι μου έλεγε ο Γιώργος έφτανε το 95%.
Δεν μπορώ να σκεφτώ τώρα κάτι άλλο γιατί όλα αυτά που λέγαμε για χώρο στο μελίσσι για πατώματα και λοιπά εδώ δεν ίσχύουν.







Διαβάστε περισσότερα...