Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Μέλι και αλκοόλ

Αναδημοσίευση
Το μέλι μετριάζει τις συνέπειες του αλκοόλ
Βρετανοί χημικοί επισημαίνουν ότι το μέλι αποτελεί ένα θαυμάσιο γιατρικό για να αντιμετωπίσει το σώμα τις συνέπειες της υπερκατανάλωσης αλκοόλ ο λόγος που οι άνθρωποι νιώθουν άσκημα μετά από υπερβολική χρήση αλκοόλ είναι επειδή το αλκοόλ διασπάται σε μία ουσία τοξική για το σώμα- την ακεταλδεΰδη -και η οποία -σαν τοξικό χημικό- προκαλεί:
δυνατό πονοκέφαλο...
ναυτία....
εμετό....
για να εξαφανιστούν πιο γρήγορα αυτές η συνέπειες της ακεταλδεΰδης θα πρέπει να μετατραπεί όσο το δυνατόν νωρίτερα σε άλλες λιγότερο τοξικές χημικές ουσίες και να αποβληθεί ταχύτερα από τον οργανισμό.
Εδώ έρχεται να βοηθήσει το μέλι επισημαίνουν οι Βρετανοί επιστήμονες της Βασιλικής Εταιρίας της Χημείας.
το μέλι είναι φυσικό γλυκαντικό οι δε γλυκαντικές του ουσίες -όπως η φρουκτόζη- βοηθούν σημαντικά στην πιο γρήγορη διάσπαση της ακεταλδεΰδης σε λιγότερο τοξικές ουσίες οι οποίες με την φυσική διαδικασία του μεταβολισμού καίγονται και αποβάλλονται ταχύτερα από τον οργανισμό.
Αν δε το μέλι φαγωθεί απλωμένο σε μία φέτα ψωμί ολικής αλέσεως ο οργανισμός έχει μια επιπλέον βοήθεια στην προσπάθειά του να αντιμετωπίσει τις δυσάρεστες συνέπειες του αλκοόλ αφού με το ψωμί ολικής αλέσεως θα έχει προσλάβει νάτριο και κάλιο δύο μέταλλα τα οποία τα έχει άμεση ανάγκη λόγω του ότι με την συχνή ούρηση έχει χάσει αυτούς τους δύο ηλεκτρολύτες οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την ρύθμιση της ισορροπίας των υγρών του.
Γι αυτόν το λόγο οι Βρετανοί επιστήμονες συνιστούν το μέλι σαν ένα ιδανικό αντίδοτo στις δυσάρεστες συνέπειες -όπως ο πονοκέφαλος- που αφήνει η χρήση του αλκοόλ.

http://botanologia.blogspot.com/2011/03/blog-post_29.html Διαβάστε περισσότερα...

Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Έλεγχος

Πρώτος λεπτομερής έλεγχος μετά τα κρύα.  Το  Σάββατο - Κυριακή , ανοίξαμε τα μελίσσια για να δούμε την κατάστασή τους.  Είχαν τροφές  (είχαμε μεριμνήσει και εμείς γιαυτό.  Ο πληθυσμός καλός από  3 - έως 8 πλαίσια με γόνους ανάλογα της δυναμικότητα του μελισσιού,  πολλούς γόνους ημέρας .  Δεν είχαν αναπτυχθεί όσο θα θέλαμε αλλά ας μην ξεχνάμε τον καιρό.  Στην περιοχή είχε χιόνι και δεν τα άφησε να αναπτυχθούν  Πέρυσι τέτοιο καιρό είχαμε αρχίσει να παίρνουμε παραφυάδες, φέτος αυτό θα γίνει μετά από  10 - 15  ημέρες.   
Οι μέλισσες μαζεύανε γύρες και νέκταρ σε έντονο ρυθμό από τα λίγα λουλούδια της περιοχής και πιστεύω τώρα που ανθίζουν εκεί όλα της εποχής (είχαν και αυτά καθυστέρηση λόγω της παγωνιάς) να μπορέσουμε να πάρουμε παραφυάδες.
Βλέποντας και κάνοντας.  Όπως πάντα τα περισσότερα εξαρτώντα από τον καιρό τις ανθοφορίες και οπωσδήποτε από τους καλούς χειρισμούς.
Όμως  το βράδυ της Κυριακής μόλις είχαμε γυρίσει στην Αθήνα και με πήρε τηλέφωνο ο φίλος μου ο Νίκος ο Γεωπόνος ο οποίος έχει μελίσσια στην Άνω Βούλα και μου είπε ότι ένας γείτονάς στα μελισσοκομία μας (εγώ πηγαίνω τις παραφιάδες εκεί)  στην περιοχή είχε πάει στα μελίσσσια πριν μερικές μέρες και διαπίστωσε ότι του είχαν κλέψει πέντε μελίσσια. Και στα δικά του είχαν ανοίξει κυψέλη χωρίς όμως να του πάρουν μελίσσια. Στην 'ιδια περιοχή πέρυσι μου είχαν πάρει ένα από τα δύο σημάδια  (δυνατο μελίσσι) και το άλλο το είχα βρεί ανοιχτό  με ψόφιες τις μέλισσες (λόγω κρύου) Τώρα τι να πείς ; Εγώ λέω τίποτα αλλά αν τους πιάσης τότε τα έργα πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο. δεν βάζουν μυαλό με τίποτα , είτε είναι επαγγελματίες είτε είναι ερασιτέχνες την ίδια τακτική έχουν την κλεψιά.   Διάβασα και μια ανάρτηση του Φώτη ότι κλέψαν  και σε άλλους.  Μάλλον οι αλήτες επωφελήθηκαν της κακοκαιρίας για να μην τους δούν.




Διαβάστε περισσότερα...

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Έκθεση του περιβαντολλογικού προγράμματος του ΟΗΕ

Αναδημοσιεύω το άρθρο που δημοσιεύτηκε σήμερα , γιατί τελευταία πάρα πολλοί φορείς και όχι μόνο ασχολούνται με το παγκόσμιο πρόβλημα της εξαφάνισης μελισσοσμηνών .  Επίσης ενημερώνω τους συναδέλφους ,ότι σήμερα  στην ΕΤ3  και ώρα 00:30  ( ώρα που διάλεξαν οι αθεόφοβοι ) προβάλλεται ντοκιμαντέρ σχετικά με το ίδο θέμα.

Κίνδυνος θάνατος για τον πλανήτη από τις μέλισσες


Στην έκθεση αναφέρεται ότι μεγάλη θνησιμότητα σε αποικίες μελισσών καταγράφεται και στην Κίνα, στην Αίγυπτο αλλά και στην Λατινική Αμερική....


Ο μαζικός θάνατος αποικιών μελισσών σε πολλά σημεία του πλανήτη ενδέχεται να αποτελεί ένα μέρος μόνο της μεγάλης, βαθειάς και αυξανόμενης απειλής --που προέρχεται από τη μόλυνση του περιβάλλοντος-- και για τα αποθέματα τροφών για τους ανθρώπους, προειδοποιεί μια σχετική έκθεση των Ηνωμένων Εθνών που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Η εξασθένιση των ανθέων των φυτών, η μεγάλη εξάπλωση των παρασίτων, η αλόγιστη χρήση μικροβιοκτόνων είναι μερικοί μόνο από τους δεκάδες παράγοντες της μόλυνσης του αέρα που οδήγησαν στην πρόσφατη κατάρρευση των αποικιών των μελισσών, κυρίως στη Βόρεια Αμερική (μείωση κατά 30%) και στην Ευρώπη (επίσης 30%), αναφέρεται στην έκθεση του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ.

Αυτό το "κοκτέιλ" προβλημάτων μόλυνσης --σπανίως υπάρχει ένα μόνο πρόβλημα, το οποίο είναι και εύκολο να εντοπιστεί και να αντιμετωπιστεί-- ενδέχεται να πλήξει και τις άγριες μέλισσες και άλλα έντομα που η ύπαρξή τους είναι ζωτικής σημασίας για την γονιμοποίηση της πατάτας , της σόγιας, των μήλων και δεκάδων άλλων προϊόντων.

"Είναι τελικώς η κορυφή του παγόβουνου αυτό που γίνεται με τις μέλισσες;" αναρωτιέται ο Πίτερ Νιούμαν, επικεφαλής συντάκτης της έκθεσης του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ, που τιτλοφορείται "Η εξαφάνιση των μελισσών και οι διάφορες απειλές για τα έντομα".

"Δεν υπάρχει άμεση απειλή για τη γονιμοποίηση των μελισσών αλλά είναι προδιαγεγραμμένη", ανέφερε ο κ. Νιούμαν που έκανε έκκληση "να κάνουμε όλοι κάτι για να ενισχύσουμε τα έντομα για τις μελλούμενες γενιές".

"Υπάρχουν ενδείξεις ότι το πρόβλημα επεκτείνεται και τείνει να γίνει παγκόσμιο, αφού σε ορισμένες περιοχές της γης υπάρχει μείωση των μελισσών κατά 85%--στη Μέση Ανατολή, για παράδειγμα" ανέφερε εκφράζοντας τη λύπη του ο κ. Νιούμαν.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι μέλισσες, οι πεταλούδες και τα σκαθάρια, όπως και τα πουλιά, εκτιμάται ότι προσφέρουν ετησίως στην ανθρώπινη οικονομία εργασία αξίας 153 δισεκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή το 9,5% της συνολικής αξίας της εργασίας για την παραγωγή ανθρώπινης τροφής, επισήμανε ο κ. Νιούμαν αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι μόνο στις ΗΠΑ πάνω από δύο εκατομμύρια αποικίες μελισσών προσφέρουν στον άνθρωπο την πολύτιμη γονιμοποίηση των ειδών προς βρώση με το συνεχές γυρολόγημά τους από φυτό σε φυτό και από λουλούδι σε λουλούδι.

Με δεδομένο ότι από τα 100 είδη λαχανικών που προσφέρουν το 90% της τροφής στον κόσμο, τα 70 είδη γονιμοποιούνται από τις μέλισσες, γίνεται σαφής η ανεκτίμητη προσφορά τους και οι αυξημένες ευθύνες των ανθρώπων για τη σωτηρία τους, προστίθεται στην έκθεση.

Πηγή :   http://topeiraxtiri.blogspot.com
Διαβάστε περισσότερα...